Caracteristici fizice rasa Ciobanesc German
Ciobanesc german, un caine cu un corp atletic armonios de marime putin peste medie, putin alungit si cu linia spatelui usor lasata spre coada cand este vazut din profil. Are gatul lung, puternic si musculos. Capul este proportionat, conic spre nas, fruntea foarte putin bombata, botul este proportional cu craniul, nasul negru. Ochii de marime mijlocie sunt migdalati, usor oblici, de culoare mai inchisa decat culoarea parului si au o expresie vioaie, inteligenta. Urechile de marime proportionala cu capul, mai late la radacina, cu varful ascutit sunt purtate drept (pana la 4-6 luni le poarta atarnate). Coada stufoasa cu par des, lunga, in forma de sabie putin arcuita, este purtata in jos, niciodata pe spate. Prezinta 3 varietati de par: scurt, aspru si lung. Ultimele doua sunt tot mai rar intalnite. Varianta cea mai raspandita si agreata este cea cu par scurt, des, drept si bine culcat pe corp, mai scurt pe cap si fetele anterioare ale membrelor. Blana este dublu stratificata si are stratul exterior de culoare negru complet sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roscat, galben, gri-fier sau cenusiu. Chiar daca este robust are o tinuta eleganta, impunatoare, atragatoare cu mers de trapas acoperind o suprafata mare cu fiecare pas.
Personalitatea cainelui Ciobanesc German
Este un caine activ, cu un temperament vioi dar perfect echilibra psihic, inteligent, ager si foarte vigilent. Deosebit de curajos, ferm, puternic, rezistent, are un foarte bun simt olfactiv, intotdeauna gata de lupta. Se adapteaza cu usurinta oricarei situatii neprevazute datorita firii sale responsabile si independente. Este fidel, afectuos si jucaus, iubeste copiii si se intelege bine cu ei daca a fost socializat. Trateaza cu indiferenta animalele si oamenii straini atata timp cat acestia nu prezinta semne de agresivitate.
Ingrijirea unui Ciobanesc German
Necesita relativ putina ingrijire, periajul efectuandu-se mai ales in perioadele de naparlire cu o perie speciala pentru a indeparta firele de par moarte.
Conditii de viata
Nu necesita conditii speciala de viata, fiind rezistent la intemperii. Se recomanda aceasta rasa numai persoanelor care au timp suficient sa ii rezerve cainelui atat pentru dresaj cat si pentru alte activitati fizice. Necesita socializare, dresaj si exercitii.
Cum dresezi un Ciobanesc German
Datorita inteligentei lui este receptiv la un dresaj complex. Este usor de educat, de dresat pentru ca are placerea de a invata si intelege repede. Trebuie lucrat in principal cu vocea. Lipsa de socializare, de exercitii sau dresaj poate transforma acest caine intr-o adevarata pacoste pentru stapan si pentru cei din jur. Isi iubeste foarte mult stapanul si este gata sa faca orice pentru aceste cu mare placere si bucurie, datorita unui simt al datoriei innascut.
Boli intalnite la rasa Ciobanesc German
Desi Ciobanescul german este o rasa robusta, el este predispus unei varietati de afectiuni.
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale a cainelui ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Panosteita este o inflamatie a oaselor lungi manifestata in timpul cresterii. Aceasta determina durere si schiopatare pana la maturitatea corporala a cainelui.
Piodermita se refera la infectiile severe ale pielii. Punctele fierbinti sunt zone de eczema umeda.
Pannus-ul este o afectiune a ochiului care are ca rezultat aparitia inflamatiei acestuia.
Mielopatia degenerativa este o boala degenerativa, progresiva a maduvei spinarii care, incetul cu incetul, determina slabiciune si, in cele din urma, imposibilitatea utilizarii membrelor posterioare ale cainelui(paralizie).
Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.
Insuficienta pancreatica este o alta afectiune pancreatica care determina imposibilitatea digerarii adecvate a alimentelor.
In plus, Ciobanestii germani prezinta o incidenta crescuta a alergiilor, infectiilor auriculare (ale urechilor) si a cancerului malign, cum ar fi hemangiosarcomul.
Istoric rasa Ciobanesc German
Este rasa cea mai cunoscuta si mai raspandita in lume, fiind rasa natioanala a Germaniei. Gresit i se atribuie originea Alsaciana. Rasa veche de mii de ani, are un lung sir de stramosi incepand cu ciobanescul persian. Pe baza asemanarii vagi cu lupul mai este cunoscut sub denumirea populara de caine lup. Rasa a fost adusa la forma actuala abia la sfarsitul secolului XIX-lea de catre capitanul de cavalerie Maxx von Stepanitz prin selectii perseverente si din ce in ce mai fine. In Germania isi are sediul organizatia internationala WUSV cu peste jumatate de milion de membri din 60 de tari care se ocupa cu problemele acestei rase, ciobanescul german fiind singura rasa pentru care exista o asemenea organizatie.
Standardele Rasei Ciobanesc German
- Origine: Germania
- Inaltime Mascul: 60–65 cm, Femela: 55–60 cm
- Durata de viata: 9 – 13 ani
- Greutate Mascul: 30–40 kg, Femela: 22–32 kg
- Culoare: negru complet sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roscat, galben, gri-fier sau cenusiu
Utilitate
In tara de origine, Germania, este inca folosit pentru pazirea si lucru cu cirezi si turme. Dar nu numai, calitatile sale fizice si psihice au dat posibilitatea utilizarii in cele mai variate sfere de activitate: paza, aparare, insotitor al nevazatorilor, salvamont, caine de interventie in caz de cataclisme naturale, incendii, depistare de stupefiante.
Sursa articolului Rasa Ciobanesc German pe www.inlesa.ro